Cille Veje: Når man er iværksætter som jeg, så har man hele tiden en sult på nye projekter

Hvordan starter man ud som selvstændig? Hvilke forberedelser skal man gøre sig? Og hvilke udfordringer kan man støde på? Det har vi taget en snak om, med Cille Veje fra Cille Veje Oplevelsesdesign.

Cille Veje, mor og iværksætter

Cille Veje har i de sidste tre år haft virksomheden Cille Veje Oplevelsesdesign, som fokuserede på at lave PR i musikbranchen, samt booke musik og rådgive og undervise i oplevelsesøkonomi. I 2016 lancerede Cille desuden Cillemor.dk, som er en slags iværksætter-mor-blog. Sidenhen er der sket meget. Cille er blevet mor og hele hendes verden er blevet vendt op og ned – også i forhold til hendes virksomhed. Men for Cille, er det netop dét liv der driver hende:

“Når man er iværksætter som jeg, så har man hele tiden en sult på nye projekter og et behov for at være kreativ. Jeg nyder at have de mange projekter og hver dag kunne arbejde med det, jeg nu lyster den dag”

Længslen efter frihed


Cille gik selvstændig for første gang, for 8 år siden og har siden da, haft mange forskellige projekter i gang. Hendes umiddelbare motivation for at blive selvstændig, var at få den fornødne erfaring efter endt uddannelse.

Ved at lave freelanceopgaver for fx Train, Vega og Diesel, fik Cille en masse erfaring, hvilket endte i et fast job hos Diesel. Men efter 3 år savnede hun det selvstændige liv og sagde op, for at starte på ny:
“Her var motivationen en længsel efter at være fri. Et behov for at være min helt egen og styre min egen kalender.” Fortæller Cille.

Behovet for frihed, spiller altså en stor rolle for Cille når det gælder hendes arbejde. Men hvilke udfordringer var der forbundet med at starte selv?

“Som 24 årig var det sindssygt svært at starte op, fordi mange ikke troede på mig – inklusiv mig selv. Jeg havde brug for at bygge på min iværksætter-selvtillids-muskel, hvilket kom i kraft af de kunder der kom ind.”

Derfor anbefaler Cille desuden, at man omgiver sig med folk der støtter én:

“Man skal “stick to the winners”. Jeg ved godt, at det er nemt at diskutere alt med fx veninder og forældre, men er de i et frygt mindset, så bakker de dig ubevidst ikke op, men holder dig nede. Find dem der tror på dig, dem du kan inspireres af, og dem du kan “lege” du er og gå så ud og lev din drøm.”

Samtidig var det svært at finde steder at gå hen og rådføre sig, samt forstå reglerne med skat, moms etc. Cille fortæller: “Jeg må i sandhed sige, at hvad det angår at være selvstændig, så er jeg selvlært og har gennem tiden lært alt ved selv at sidde med det.”

Når ens verden vendes op og ned


Cille Veje Oplevelsesdesign var i rivende udvikling, indtil Cille for et år siden opdagede, at hun var gravid. Hun havde ansatte, kontor og kunder, men hele maskineriet gik under graviditeten mere og mere i stå. Graviditeten betød, at Cille var sengeliggende i tre måneder og medførte i sidste ende en sygemelding.

Cille måtte dermed overlevere alt til sin ansatte, da det danske system ikke giver lov til at man må have nogen arbejdsaktivitet i sit firma, når man er sygemeldt.  

“Det var et valg om at passe på min baby eller køre min forretning og der var kun én rigtig beslutning for mig. Pludselig ændrede mine værdier sig over en nat!”

Da Cilles baby kom til verdenen, var der til sidst ikke flere kunder eller økonomi til at beholde hendes medarbejder. “Det gjorde ondt, at se alt jeg har kørt op stoppe så brat.” Fortæller Cille og fortsætter: “Jeg er gået igennem at være ked af det, vred og så accept.”

Firmaet måtte altså på pause indtil Cille for nylig kunne starte op på deltidsbarsel. Cille ser dog det positive i at holde en tænkepause engang imellem og fik både fornyede prioriteter, motivation og idéer:

“Jeg ved nu hvad der dræner min kreative energi og mig og vælger derfor at udlicitere det eller sige nej tak til kunder eller møder, som ikke matcher min vibe. Penge er ikke længere hovedfokus, men min kreative energi og at jeg har det godt med mit arbejde.”

Mor og karrierekvinde


Hvordan går det hånd i hånd?

“Vildt dårligt og vildt godt.” Svarer Cille og fortæller, at hendes virksomhed ikke ligefrem er en penge-business, da hun ikke har tid til tage alverdens kunder ind. Derfor har hun og hendes mand måtte prioritere, således at Cilles datter er hendes hovedfokus pt. og han er forsørgeren. Dette betyder dog samtidig, at 2017 er Cilles kreative år til at forfølge nye drømme.

Samtidig forklarer hele historien, om den store indvirkning hendes graviditet havde på virksomheden, meget godt, hvilke udfordringer en kvinde kan stå overfor som selvstændig. Til dette fortæller Cille:

“Havde jeg startet op fem år inden jeg blev gravid, havde jeg evt nået at bygge min virksomhed op til at kunne klare, at jeg forlod den. Det er utrolig svært at være enkeltmandsvirksomhed og skulle på barsel, da du lever af dit navn. Du skal forlade dine kunder i et år og dine kunder har brug for stadig at køre rundt, hvorfor de går andre steder hen. Man skal være indstillet på, at skulle starte op fra ny og have mod og appetit på dette.”

At turde tage springet


Inden Cille blev syg læste hun til coach. Det spirituelle, samt coaching-universet vækkede på ny hendes nysgerrighed og Cille har derfor valgt at påbegynde et nyt forretningseventyr i form af en coaching-forretning, ‘Mit Potentiale’, som går i luften til marts. Her er målet at hjælpe unge med at tage springet til de valg, der skræmmer dem, såsom at skifte uddannelse, job eller fx gå selvstændig. Cille tager således afsæt i den frygt, hun selv kæmpede med:

“Jeg kender alt for godt til frygten for det selvstændige og det, som jeg tror skræmmer flest og også mig selv, var behovet for at slippe kontrollen total. Overgive mig til det der var og tro på, at jeg har alle de ressourcer, som det kræver – jeg er så dygtig, stærk og selvstændig at alt godt nok skal komme til mig. Det handler om at give slip på frygten og overgive sig til flowet samtidig med, at man har overblik over ens drømme.”

Nu står Cille med det, hun kalder 3.0 versionen af det selvstændige liv og endda med en helt ny motivation:

“Jeg er ikke længere kun karrierekvinde med behov for prestige, men nu mor og karrierekvinde med en nysgerrighed på hvordan man navigerer i det hele. Det er min motivation. Det ene udelukker ikke det andet.”

Følg dit hjerte


Slutteligt giver Cille et godt råd til andre iværksætter-mødre og iværksætter-spirer:

“Det er en kliche at sige, at man skal følge sit hjerte. Men gud hvor er et liv på autopilot røvsygt, jeg har selv været der. Den der følelse af at sidde og længes efter et andet liv. Den længsel er så frustrerende. Jeg tror på, vi skal være gode forbilleder for vores børn, og hvis vi tør leve i harmoni med vores drømme og vores mavefornemmelse, så er vi hele mennesker. Lige der starter iværksætterdrømmen, når vi forstår, hvorfra det er, vi vil leve.”

 

Læs mere her om Cille Veje Oplevelsesdesign Cilleveje.com og blog Cillemor.dk

Vil du også skabe dine egne projekter? Læs mere om Pioneers her.