Serieiværksætter Martin Thorborg: Jeg har altid haft en skabertrang

Martin Thorborg er adm. direktør i Dinero og er en passioneret iværksætter, som har været med til at stifte mere end 25 virksomheder over de sidste 20 år, herunder AminoAgera og Jubii. Vi har taget en snak med serieiværksætteren om ledelse, skabertrang og fremtiden.

Martin Thorborg havde aldrig overvejet at blive iværksætter, alligevel kastede han sig i 1993 ud i det og startede sin første virksomhed, MTH Data. Dette blev starten på en lang succesfuld karriere som en af Danmarks førende iværksættere. I 1995 blev han medstifter af Danmarks første søgemaskine, Jubii, som senere blev solgt til Lycos Europe. Efterfølgende har Martin startet iværksætter-debatten Amino, og senere virksomheden Agera, som formidler opgaver mellem forbruger og virksomhed inden for revision, bogføring og jura.
Nu bruger han det meste af sin tid på regnskabssystemet Dinero, som startede i 2011, hvor han sidder som administrerende direktør.
Dinero er et enkelt regnskabssystem, der skal hjælpe virksomheder med at kunne sende fakturaer, selv bogføre bilag, lave momsregnskab, og få et overblik over køb og salg.

 

Anderkendelse af ens arbejde 


Martin motiveres af at arbejde med iværksættere og hjælpe dem til mere succes, og en god arbejdsdag for iværksætteren er simpel – Han elsker de arbejdsdage, hvor de står med et nyt og færdigt produkt, som de kan gå ud og fortælle deres kunder om. Det skaber glæde og anerkendelse, når man kan se at ens arbejde kan gavne andre mennesker.

“Jeg elsker at mærke den glæde, det giver, når der kommer nye kunder til, som giver os ros for det arbejde, vi laver. Det er dér, jeg er gladest.”


Når man starter en virksomhed, betyder det ofte også, at man har ansatte, og pludselig skal man både være iværksætter og leder. Derfor har Martin gennem de sidste 20 år også opnået meget erfaring som leder. En dygtig leder skal i Martins optik kunne få folk til at yde deres optimale over en længere periode. En god leder skal kunne motivere sine ansatte, til at gøre en konstruktiv indsats, uden at de bliver stresset.

“Man skal motivere sine medarbejdere til at gå selvstændigt til opgaverne og give dem muligheden for selv at løse dem. Hvis man kan det som leder, så synes jeg man har sejret.”

Trangen til at skabe noget 


Martin har altid været af den overbevisning, at han ville noget særligt med sit liv. Han ville være passioneret omkring det arbejde, han lavede. Med en skolegang uden de helt store succeser, valgte Martin at følge sin skabertrang og blev iværksætter.

“Helt fra jeg var barn, har jeg haft en skabertrang. Jeg ved ikke, hvad der trigger den. Jeg finder et område, jeg synes er spændende, og så nørder jeg ned i det.”

Det motiverer iværksætteren at skabe noget ud af ingenting. Tanken om at man kan sammensætte råvarer, som i sig selv ikke er noget værd, og dermed skabe noget der har værdi er motiverende. Det der især betyder noget for Martin er, når han skaber noget der kan gøre folk liv lettere, bedre og sjovere. Følelsen af, at man har gjort en forskel for andre mennesker har stor betydning for Martin, når han arbejder.

Træk det sidste stik hjem


Med mere end 20 års erfaring som iværksætter har Martin oplevet både op og nedture, og der er specielt en oplevelse som har gjort indtryk.

“Den oplevelse som har gjort størst indtryk, var nok dengang jeg som helt ny iværksætter solgte mit første produkt”


Det var gennem hans virksomhed MTH Data, som kopierede sharewarespil, som blev solgt til supermarkedskæden Metro. Det var første gang i Martins liv, at han selv følte at han selv og sit produkt blev taget seriøst.

“Det tror jeg, var det største øjeblik i mit erhvervsliv. Det var et meget stolt øjeblik, fordi jeg indtil da ikke synes, at jeg havde skabt noget brugbart til den her verden, eller noget jeg selv var stolt af.”

Men hvordan ser fremtidsdrømmede ud for serieiværksætteren, der allerede har sat over 25 virksomheder i verden? Martin drømmer om at sælge en virksomhed, så hans pension er sikret. Han vil gerne sikre sig, så han ikke skal arbejde resten af sine dage, men stadig kan leve et spændende og konstruktivt liv.

“Det er ikke fordi, jeg vil trække mig tilbage, men jeg har altid haft livrem og seler på, hvilket der ikke er mange, der er klar over. Når jeg har trukket det stik hjem, så kunne jeg godt tænke mig at gå i gang med noget iværksætter-mæssigt, der ikke handlede om profit til mig selv men havde et større formål. Hvad det så end skulle være. Det er sådan noget, jeg går og drømmer om.”

Der vil altid være bump på vejen


Der er mange, der går med en drøm om at blive iværksætter eller kreativ leder, men som får aldrig taget skridtet. Martin Thorborg mener man skal investere på den lange bane.

“Lad vær med at tænke på at få en umiddelbar gevinst om hvor man vil være om 5-6-7 år og så arbejde målrettet hen efter det.”

Man skal forberede sig på at der vil være bump på vejen, og man vil møde modstand på vej mod sit mål.

“Tag den smerte det nu vil være at gøre nogle ting, man ikke har lyst til for at nå sit mål. Se på succes som Apples aktie kurve. Når man ser den langt fra, går den lodret op, men går man tættere på den, så er der masser af nedture. Der skal være nedture før succesen opnås, og der skal meget til for at blive en god leder og en god iværksætter. Så derfor, sæt dig nogle mål og vær klar på at der vil være øjeblikke, hvor det går den forkerte vej, og så have modet på at det går den rigtige vej igen på et tidspunkt.”

Drømmer du også om at starte dit eget, og blive din egen chef? – Så er Pioneers måske noget for dig, læs mere her